Vstup do pekárny (vlevo) a pivovaru (vpravo). Foto: www.krasysumavy.cz

Pekárna Kvilda, místo plné poctivých dobrot

Povidloň, vlnka, dřevorubecký rohlík, ale i meruňkový koláč, povidlové buchty, housky, rohlíky…tak málo jsme z toho nepřeberného množství dobrot v kvildské pekárně stihli ochutnat. Chuťový zážitek si ale odnášíme přímo božský. Může to znít jako klišé, ale tady to je pravda vytesaná do kamene – pekárna Kvilda je místem, kde kvalitní suroviny, domácí výroba a poctivý přístup získávají na svém stoprocentním významu. Kdejaká pekárna o sobě tvrdí, že její receptury jsou podle sto a více let starých receptů, ale tady nebudete mít od prvního zakousnutí ani na chvilku pocit, že by tomu snad mohlo být jinak.

 

Být na Kvildě a nejít do pekárny je zkrátka hřích, který se neodpouští. Navíc paní majitelka je vstřícná milá paní, kterou nezřídka potkáte přímo na place, stejně jako další členy pekárenské rodiny. Takže vyptat se na cokoli, co vás napadne, není žádný problém. Pekárna navíc sousedí s Pivovarem Kvilda (který patří stejným majitelům) a takový dřevorubecký rohlík nebo vlnka určitě nejsou k místnímu pivu k zahození.

Pekárna je koncipovaná zároveň jako kavárna, takže všechny dobroty si můžete spolu s kávou dát uvnitř, případně u stolu na dvoře. Ceny pečiva a všech dobrot jsou více než příznivé a porce více než poctivé.

Legendární povidloň, u kterého jeho legendárnost pochopíte po prvním zakousnutí, je obří a stojí něco okolo 35 Kč, což je v porovnání s jinými kousky z jiných pekáren za hubičku. Určitě ochutnejte i kvildské housky – na jednu snídani jedna houska bohatě stačí, protože je velká asi jako tři běžné – jsou nadýchané, na povrchu křupavé, a pokud je nezadusíte v igelitovém sáčku, jsou stejně dobré i další den.

 

O poctivosti surovin nás přesvědčily i povidlové buchty, které jsme zvládli sníst až třetí den od jejich zakoupení. A byly božské. Spousta náplně, vláčné těsto, mastné přesně tak, aby krásně klouzaly do krku…co víc dodat.

 

V pekárně mají otevřeno každý všední den do 16 hodin, v sobotu do 12 a v neděli mají zavřeno.

Pekárna Kvilda se nachází přímo na Kvildě (Kvilda 75, 384 93) tady se podívejte na mapu (GPS souřadnice 49.0205889N, 13.5793336E)

Byli jste v pekárně i vy? A co vám chutnalo nejvíc? Dejte nám vědět! Třeba na našem Instagramu pod hashtagem #krasysumavy, který přidejte ke svým fotkám nebo tady v komentářích. Těšíme se!

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *